Natuurlijk is mijn keuze voor 29/9 als #dagvandemoed geen toeval. Op 29 september wordt Sint Michaelsdag gevierd. Een feest ter ere van de aartsengel die alles met moed te maken heeft. Een symbool van kracht dat als je een beetje om je heen kijkt op veel plekken te vinden is. Zo hangt er een schilderij van Raphael met de engel in het Louvre, beschermt hij/zij de Engelenburcht in Rome en staat ie  fier bovenop op de St Chapelle in Parijs. Een klassiek symbool dat ook anno 2017 nog van grote waarde is.

Schilderij van Raphael in het Louvre

Misschien komt het begrip engel wat zacht over maar vergis je niet: Michael is vaak bewapend met een zwaard en weet draken en andere grote gevaren en risico’s krachtig het hoofd te bieden. Op afbeeldingen staat hij/zij dan ook met een voet stevig op het hoofd van zijn bedwongen tegenstander. Hiermee komt tot uiting dat moed overwint. De aartsengel Michael zorgt voor een goede balans in het omgaan met angst en andere emoties. Emoties die u ervan weerhouden om rustig na te denken. St. Michaël geeft mensen de moed en innerlijke rust om te doorzien hoe emoties op u inwerken. Ik noem het ook wel de engel van het gezond verstand.  Zo wordt voorkomen dat angst overmant.

St. Michaëlsdag (29 september) is een feestdag die eraan herinnert dat innerlijke moed nodig is om de aankomende koude en de eenzaamheid van de winter te doorstaan en helpt onthouden dat mensen zich niet moeten laten verharden door boosheid, angst en andere verlammende emoties.

Een bijzonder element van dit feest is dat kinderen relatief onschuldige spelletjes doen om hun moed te tonen. En dus hun angst te overwinnen. Ook uw leiderschap kent ongetwijfeld moedproeven…….

 

Bewaren

Bewaren