Uit onderzoek blijkt… Nee, ik ga niet vertellen wat uit onderzoek blijkt. Ik stuur je op onderzoek uit. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te snappen dat persoonlijkheid van invloed is op je leiderschap. De Big Five is een bekend instrument om die persoonlijkheid te meten. Daar is een parel bijgekomen: de Hexaco-Personality-Inventory. En die is – verbazend genoeg – kosteloos beschikbaar.

De Hexaco geeft een genuanceerd beeld van je persoonlijkheid. En geeft feedback op aspecten die zeker in de VUCA wereld cruciaal zijn. Zoals openstaan voor nieuwe ervaringen, inventiviteit en flexibiliteit. Mijn overtuiging is dat leiders die gaan voor de lange termijn en algemeen belang nog belangrijker worden. Oude Apenrots leiders zijn – al lijkt dat soms anders – op hun retour. Zie ook dit artikel van headhunter Egon Zehnder.

Hexaco geeft ook zicht op deze level 5-eigenschappen: eerlijkheid, bescheidenheid en het lastig te vertalen greed-avoidance. En omdat ik geregeld bezig ben met moed: de Hexaco geeft ook informatie over hoe angstig en gespannen je wellicht bent. Wat mij opvalt: deze test meet wat er qua persoonlijkheid anno 2018 gewenst is.

Ik kan hier niet de diepte in en verwijs graag naar de website van Hexaco. Of volg onderstaand advies.

Mijn dringend advies: vul voor oudjaar op je gemak de 100 items in. Laat het met kerst op je inwerken. Print het uit en ga in het nieuwe jaar met mij in gesprek over de resultaten. Ik zal die van mij dan ook meenemen : )

Heb de moed en neem de tijd, klik op de link naar Hexaco